• РОЗКЛАД ..• Прохання про молитву ..• ВІДЕО
Головна / ЖИТТЯ ПАРАФІЇ / “Блаженства – це образ, як ми маємо наслідувати Ісуса Христа”, – Блаженнішй Любомир (Гузар) у Патріаршому соборі

“Блаженства – це образ, як ми маємо наслідувати Ісуса Христа”, – Блаженнішй Любомир (Гузар) у Патріаршому соборі

Пропонуємо Вам текст проповіді Блаженнішого Любомира (Гузара), виголошеної архиєпископом-емеритом під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві 13 липня 2014 року.

Дорогі в Христі, у неділю після Зіслання Святого Духа Свята Церква веліла нам пам’ятати усіх святих від початку світу. 27 червня ми згадували біля 20 наших святих-співвітчизників: єпископів, священиків, монахів, монахинь, мирян, яких у 2001 році під час відвідин України святий Папа Іван Павло ІІ проголосив святими.

Минулої неділі Церква заохочувала нас пригадати собі і просити заступництва наших святих, яких видала українська земля. Нам може дивно, чому Церква так часто заохочує нас думати про них. Властиво, кожний день року ми згадуємо якогось зі святих. Дехто може думати: це тому, щоб ми знали, коли маємо комусь бажати щось з нагоди іменин. Але це не є властива ціль, чому Церква звертає нашу увагу на святих: поодиноко, чи групами, чи загально.

Ціль є така – щоб нам пригадати, що всі ми покликані бути святими. Дехто скаже: стоп, я? Святий? Так, кожний з нас, який вірує в Бога, є членом святої Церкви, покликаний бути святим. Це ми покликані собі чітко усвідомити.

Як ставати святими?

Колись давно Господь Бог вивів свій вибраний нарід з Єгипту і провадив його до обіцяної землі. І коли цей нарід прийшов до синайської гори, Господь Бог дав людям Свій Закон. Один з них – Десять Божих заповідей. І додав: якщо любите Мене, якщо хочете бути Моїми приятелями – святими – сповняйте цей Закон у своєму щоденному житті.

Понад 2000 років тому воплотився на землі Син Божий, і він тих 10 заповідей не заперечив, не відкликав, а потвердив. Прийшов до нього багатий молодий чоловік і каже: «Як мені, Господи, найкраще служити Богові? – А Ісус питає його: Чи ти сповняєш Божі заповіді? – чоловік відповідає: Так, я з дитинства це роблю, але хотів би більше. – Тоді Ісус каже: То лиши все і ходи слідом за мною». Тут маємо 2 раз, коли Господь говорить до людей дуже у святковий спосіб.

Коли Бог говорив зі Синайської гори, то говорив з громом і блискавкою, і просили пророка Мойсея заступитися за народ. Але Ісус Христос одного разу, коли побачив довкола себе багато народу, а особливо своїх учнів, вийшов на гору і сказав: «Блаженні убогі духом, …тихі, …спраглі справедливості, …миротворці…», – Христос подав образ, ми б сказали, людини, яка близька Бога, що іде поза 10 заповідями, яка робить ще щось більше.

Оті блаженства, які ми знаємо, вивчили в катехизмі – це не є закони. Коли Ісус учням перечислив блаженства, він передав образ самого себе. Бо на горі вже не був той Бог, який в громі і блискавці говорив. Але він – воплочений, а значить, маючи людську природу, він близький нам. Ісус розповідає, як він живе, і заохочує на слідувати за ним.

Блаженства – це образ, як ми маємо наслідувати Ісуса Христа і в той спосіб освячувати наші душі. Отже, коли хтось питає, як я маю стати святим, відповідь дуже проста: сповняй Божі заповіді, вони важливі і сьогодні. По-друге, старайся щиро наслідувати Ісуса Христа, бо ті блаженства, Ісус подає як зразок для нас. Ми повинні отаке наше покликання сповняти.

Пам’ятаймо, наше покликання бути святими – це серйозне покликання, яким ми не сміємо легковажити. Але це не є щось нечуване, далеке – воно є здійсниме у нашому житті. Ми маємо бути не тільки переконані, що треба бути святими, а що й можемо бути святими. А якщо можемо, то маємо справді ставати святими, наслідуючи Ісуса Христа.

Дозвольте мені ще додати одну думку. Живемо в грізних часах. І часто до нас хтось підходить з запитанням «що буде далі?». Кажуть, нам треба потужної армії, доброї економії. Це правда, але, дорогі в Христі, нам також потрібно бути близько Бога. Це найважливіше. А це – знати і бути святими. Якщо ми дійсно хочемо бачити рідний нарід щасливим, треба старатися бути близько Бога. Це значить не тільки молитися, це значить жити по-Божому. Тоді все стане на своє місце і стане можливим, здійснимим.

Застановіться на д Божою волею, як важливо є її сповняти, бути приятелем Божим, і тоді, при Божій помочі і за Божого благословення, коли ми будемо старатися бути святими, осягнемо ту святість і близькість до Бога, яка важлива, незаступима у нашому людському житті.

Просім Господа і Пресвяту Богородицю і всіх наших співвітчизників, які впродовж віків освятили свої душі, їх заступництва, щоб ми оте покликання сповнили, а Господь Бог буде нас благословити. Слава Ісусу Христу!

Scroll To Top